Najpogostejša vprašanja o čokoladi


h1 24.06.2012

Ali je čokolada zdravju škodljiva? Kaj je čokoladni fondi? Katera je tista zares najboljša čokolada na svetu? Obstaja čokolada, ki ne redi? Ali je bela čokolada prava čokolada? Odgovorila bom na vseh pet najpogostejših vprašanj o čokoladi.

1.) Ali je čokolada zdravju škodljiva?

Vsaka vrsta čokolade je nekakšna posebnica, ko pride do učinka na zdravje. Temna čokolada, v zmernih količinah, lahko zaradi vsebnosti flavanoidov pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Te polifenolne spojine prav tako pomagajo pri varovanju telesa pred škodljivci, poskrbijo pa tudi za izločanje človeku nevarnih snovi.

Mlečna čokolada, prav tako v zmernih količinah, ima zelo dober vpliv na delovanje možganov. Raziskave so pokazale, da mlečna čokolada krepi možganske funkcije celo bolje od temne čokolade. Uživanje tako mlečne kot tudi temne čokolade pa je povezano z boljšim odzivnim časom.

Kot zadnjo naj omenimo tudi belo čokolado, ki pa je nekoliko drugačna, saj ima eno veliko prednost pred ostalima vrstama čokolade – ne vsebuje kofeina! Vsebuje pa veliko kalcija, fosfatov in riboflavina, ki so ključni za pravilno delovanje telesa, saj sodelujejo  v metabolnih procesih.

Tako ima vsaka vrsta čokolade svoj poseben vpliv na človekovo zdravje.

* Več o čokoladi in zdravju lahko najdete na: http://cokolade.si/cokoladne-vrste/mlecna-cokolada/mlecna-cokolada-in-otroci in na: http://cokolade.si/cokoladne-vrste/temnacrna-cokolada/temna-cokolada-je-koristna-za-vase-zdravje.

2.) Kaj je čokoladni fondi?

Čokoladni fondi (fr. Fondue) je značilna jed,  pri kateri hrano pomakamo v pol-tekočo omako, ki smo jo dobili s taljenjem nad ognjem. Najbolj priljubljena fondija sta zagotovo sirov in čokoladni fondi. Čokoladni fondi je običajno pripravljen iz tekoče čokolade, kateri lahko za še boljši okus dodamo poljubne dodatke, kot so na primer cimet, meta, vanilija in limona. V staljeno čokolado nato pomakamo različno sadje, biskvit, piškote, vaflje ali drugo pecivo. Čokoladni fondi je odličen za manjša praznovanja, saj si ga lahko ustvarite čisto po svojih željah in izberete le vaše najljubše sadje.

* Če vas o čokoladnem fondiju zanima še kaj več, si lahko preberete na: http://cokolade.si/cokolada-drugace/cokoladni-fondi.

3.) Katera je najboljša čokolada na svetu?

Žal je na to vprašanje skorajda nemogoče odgovoriti. Pri hrani ima čisto vsak posameznik svoj okus in pri čokoladi je popolnoma enako – vsak ima svojo najljubšo. Čeprav za kakovostno čokolado veljajo nekateri parametri (vonj, sladkost, prelom, odstotek kakavove mase ipd.) je končna ocena še vedno zgolj subjektivna ocena vsakega posameznika.

* Čeprav »najboljše čokolade« ne boste našli, lahko na tem naslovu najdete članek o najdražjih čokoladah na svetu: http://cokolade.si/cokoladne-zanimivosti/najdrazje-cokolade-na-svetu.

4.) Ali je bela čokolada prava čokolada?

Bela čokolada je zagotovo prava posebnica med čokoladami. Zaradi svoje sestave je namreč ne bi smeli uvrščati med prave čokolade, saj je popolnoma brez nemastnih kakavovih delov. Po evropski zakonodaji, kateri sledi tudi Slovenija, se lahko za čokolado smatra le hrana, ki vsebuje vsaj 2,5% suhih nemastnih kakavovih delov. Bela čokolada pa vsebuje le kakavovo maslo (ki ne spada med suhe kakavove dele), sladkor in mlečne delce, med katerimi prevladuje vanilja. Po zakonodaji tako bele čokolade ne uvrščamo med prave čokolade.

* Celoten članek si lahko preberete na: http://cokolade.si/cokoladne-vrste/bela-cokolada/bela-cokolada-%E2%80%93-cokolada-ki-v-resnici-ni-cokolada.

5.) Obstaja čokolada, ki ne redi?

Obstaja. Gre za popolnoma novo čokolado na evropskem trgu, ki vsebuje stevio. Stevia je kot sestavina izvrsten pomočnik v procesu odpravljanja odvečne telesne teže, saj ne vsebuje kalorij, ima tendenco zmanjševanja zalog v maščobnih skladiščih in odpravlja željo po sladki ter mastni hrani. Stevia uravnava apetit pri ljudeh, ki imajo porušen odnos in povezavo med hipotalamusom in želodcem – z drugimi besedami, ob uživanju stevie ob obrokih hitreje dosežemo občutek sitosti in ustavimo pretirano željo po hrani.

* Balance čokolado s stevio lahko kupite na: www.mojacokolada.si.

  • Share/Bookmark
 
Objavljeno v 24.06.2012 ob 16:27 in zapisano pod ČOKOLADA z značkami : , , , , , , .


Komentiraj


h1

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !