Vem vse o Facebooku? (1. del)


h1 26.05.2010

Osnovno vprašanje z vidika uporabnika je: Kako se Facebook dejansko uporablja? »Vsak začetek je težak,« pravijo. Facebook je izjema.

Začetek Facebooka sega v leto 2004, ko je v mestu Cambridge v Massachusettsu peščica študentov izdelala koncept za hitro rastočo spletno skupnost. Na začetku so se lahko na spletno stran prijavili le študentje harvardske univerze, kasneje so lahko člani postali tudi študenti ostalih univerz, dijaki ter vsi, starejši od 13 let. Po hitrem razvoju tega spletnega mesta so priložnot zaznali vlagatelji in mu namenili nekaj (milijonov) dolarjev za promocijo in razvoj. Manjša spletna stran je tako prerastla v izredno kompleksno zasnovo nekakšnega spletnega komunikacijskega centra. Do danes se je Facebook povzpel na sam spletni vrh. Konkurira Googlu ter ga v marsičem tudi prekaša, razvoju pa še kar ni videti konca.

Osnovno vprašanje z vidika uporabnika je: Kako se Facebook dejansko uporablja? Kljub temu, da je na Facebooku že vsak četrti Slovenec, svojega Facebook profila verjetno še nimate vsi. »Vsak začetek je težak,« pravijo. Facebook je izjema – kreiranje lastnega prfila je preprosto. Na njihovi uradni strani lahko zasledimo okence za prijavo, kamor vpišemo vse osebne podatke ter lasten elektronski naslov. Drugi korak prijave je le še ta, da potrdimo verodostojnost svojega elektronskega naslova in že smo vpisani v Facebook. Brezplačen dostop do strani omogoča uporabnikom, da se vključijo v eno ali več omrežij (kot so npr. šola, delovno mesto ali zemljepisno območje) in tako lažje komunicirajo z ostalimi ljudmi iz istega omrežja.

Statistika povprečnega uporabnika:

1.) Ima 130 Facebook prijateljev

2.) Na Facebooku preživi več kot 55 minut na dan

3.) Mesečno napiše 25 komentarjev

4.) Več kot polovica uporabnikov dogajanje na Facebooku spremlja vsak dan

5.) Je povezan s 60 stranmi, skupinami in dogodki

ustvari-fb-10Facebook ima kot celota ogromno možnosti. Če se najprej osredotočimo na profil posameznika: ko se registrirate v sistem, v trenutku postanete del večmilijonske skupnosti. Vsak posameznik pa ima vrsto možnosti. Preko slike profila, ki jo uporabnik sam naloži, ga ljudje prepoznavajo ter se lahko prepričajo, če je ta oseba tista, ki jo iščejo. Resda za najlažje razpoznavanje oseb uporabimo kar ime in priimek, a verjetno na Facebooku obstaja vsaj še en soimenjak. Za primer lahko navedem slavnega Janeza Novaka, oz. slavne Janeze Novake, ki naj bi jih bilo po Facebookovem iskalniku več kot 700. Dejstvo je, da je Janezov Novakov več, zato uporabimo našo pravo sliko.

Poglejmo si osnovne možnosti posameznika:

- Dodajanje slik in o(ne)mogočanje vidnosti oz. zasebnosti. Tako lahko določite, katere slike boste pokazali celotni javnosti ter katere slike bodo vidne le vašim najbližjim prijateljem,

- Dodajanje videoposnetkov z možnostjo uravnavanja zasebnosti,

- Objava oz. napoved lastnih dogodkov kot so rojstni dnevi, delavnice, tečaji, poslovni sestanki, poslovne zabave ipd.,

- Prikaz in objava izbrane spletne strani ter s tem tudi možnost promocije lastne spletne strani

- Spreminjanje statusa. Slovenski Facebook razvijalci so temu okencu nadeli naziv »O čem razmišljaš?«. Gre za posebno okence na vrhu vsakega profila, ki je poleg slike najbolj viden del profila. Uporabnik lahko s poljubno dolgim besedilom zapiše svoje mnenje. Običajno gre za subjektivne občutke, s katerimi želi obvestiti ostale. Zapis statusa je nato viden pri vseh prijateljih. S tem lahko prijatelje obvestite o neki stvari ali podate svoje mnenje o nečem.

- Posebnost vseh Facebook zapisov je omogočeno komentiranje ter gumb »Všeč mi je«, s katerim ostali pokažejo (ne)strinjanje z aktivnostmi svojih prijateljev.

ustvari-fb-8

Ena izmed možnosti je tudi pošiljanje sporočil. Za pošiljanje sporočil pa lahko označimo tudi več oseb – tako vse osebe sodelujejo v skupinskem pogovoru. Komunikacijo med uporabniki pa je Facebook razširil tudi tako, da si lahko prijatelji med seboj pišejo tudi na t. i. »Wall« oz. po slovensko – zid. Na zid pa je poleg besedila možno objaviti tudi razne slike, videoposnetke, povezave ipd.

Facebookovo močno orodje komuniciranja je pogovor v živo. Tako se lahko s katerimkoli prijateljem, ki je v tistem trenutku prijavljen v Facebook, pogovarjate, celotna zadeva pa deluje podobno kot slavni Windows Messenger. Na kratko: preprosto in uporabno. Ena izmed bolj zanimivih zadev je tudi opomnik. Gre za opomnik dogodkov in rojstnih dni. Tako lahko točno veste, kdaj ima vaš prijatelj ali prijateljica rojstni dan ter že predhodno kupite darilo – Facebook vas o rojstnem dnevu namreč spomni že nekaj dni prej. Isto velja tudi za posamezne dogodke.

ustvari-fb-6

Poleg upravljanja s svojim profilom Facebook ponuja še ogromno drugih možnosti. Na Facebooku lahko pišemo svoj blog, sodelujemo v nagradnih igrah na posameznih straneh, rešujemo kvize, uganke, pogledamo različne horoskope ali pa odigramo kakšno igro. Sicer pa Facebook velja za izredno zanimivo in zelo obširno spletno stran. Na prvi pogled je celotna stran izredno majhna in preprosta, vendar se v notranjosti skriva marsikaj. Preiščite Facebook.com ter se vpišite še danes!

Imate še kakšno vprašanje? Vprašajte!

Avtor članka: Andraž Gavez – andraz.gavez@gmail.com

  • Share/Bookmark
 
Objavljeno v 26.05.2010 ob 11:11 in zapisano pod mix of evrithing z značkami : , , , .


1 komentar na “Vem vse o Facebooku? (1. del)”


  1. Seveda pa je dobro vedeti tudi, kako se profil zbriše. To ni enostavno, tukaj so navodila: http://dne.enaa.com/Internet-in-programi/Internet/Kako-izbrisati-racun-na-Facebooku-za-vedno-navodila.html?&utm_source=enovice_dne_24052010&utm_medium=email&utm_term=02_novica03&utm_campaign=dneKomentiraj


h1

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !