Avtobus ali kolo?


h1 30.01.2009

Prevoz z avtobusom ali kolesom? Stanujem v Ljubljani, 20 minut stran od centra. Peš. V šolo se največkrat vozim z avtobusom saj sem prelen, da bi šel peš. Le poleti od časa do časa se odpravim peš, zraven pospremim še sošolko, pa čas hitreje mine. Poleti, ko je lepo vreme ni problema. Zdaj, ko pa je sneg in dež pa res ni za nikamor. Raje z avtobusom. Ampak vseeno. Zadnji teden se vozim s kolesom. Prej ga sicer nisem imel, sedaj pa sem si ga kupil, pa sem malce stestiral … Tole vožnjo s kolesom. Vas zanima do kakšnih ugotovitev sem prišel?

- kolo je super prevozno sredstvo v lepem vremenu. V dežju se vožnja s kolesom na daljše relacije (več kot 20 minut) spremeni v nočno moro.

- S kolesom prideš mnogo hitreje kot peš ali z avtobusom. Malce zakomplicirano je edino ponoči, ko vozim v popolni temi. Na žalost ne dela sprednja luč.

- Javna prevozna sredstva (beri: busi) v Ljubljani so na nuli. Čakaš dolgo, furaš se dolgo, še mesečne nalepke so drage, pa še po polnoči se z busom ne moreš vrnit domov.

- Peš je še najbolj zanesljivo. Kljub temu, da gre najbolj počasi, vsaj veš v kolikšnem času boš prišel do cilja. Kolo ti lahko pri nepazljivem (, ker se ti ga za tiste 2 minuti ne da zaklepati) postanku ukradejo, avtobusi pa tudi ne peljejo po voznem redu. Zadnje čase imam občutek, da furajo bolj kadar se jim zljubi. Pač, vsake toliko. Kot se jim da.

Z ekološkega vidika je vsekakor bolje s kolesom ali peš. V slabem vremenu je pa verjetno še najboljši avtobus. Kaj pa mislite vi? Pa ne prosim o osebnih avtomobilih. Niso prav nič ekološki, za po centru Ljubljane so za en drek, čakaš na vsakem semaforju, še s kolesom prideš prej. Pa še parkirnih mest ni. Torej lepo prosim … Avto odmislite. S čim se najbolj »splača« voziti po Ljubljani. Z avtobusom ali kolesom? Kakšen nasvet? Prakticirate kaj od tega tudi vi? Ali se vsi vozite z »jeklenimi konjički«?

—————————————————————————————————————–

no. 171:

V neko znano restavracijo pride šarmanten gospod srednjih let in se usede za mizo, ki je bila vedno rezervirana samo za njega. Bil je namreč stalni gost v tej restavraciji. Dve mizi proč od njega je zagledal lepo dekle in takoj poklical natakarja. Natakar je seveda takoj pritekel on pa mu je naročil, da k mizi kjer sedi lepa dama, odnese steklenico najboljšega šampanjca. Natakar je to takoj storil. Ko je lepa dama dobila steklenico šampanjca na mizo, je šarmantnega gospoda zaničljivo pogledala, natakarju pa je rekla, naj ji da list papirja, da gospodu napiše sporočilo. Natakar je sporočilo odnesel gospodu, ki ga je z zanimanjem prebral. Na listu je pisalo: »Spoštovani gospod! Če bi želeli, da steklenico tega šampanjca spijeva skupaj, bi se morali v restavracijo pripeljati najmanj z mercedesom, na bančnem računu bi morali imeti najmanj milijon dolarjev in v hlačah 24 centimetrov.«

Gospod je takoj odpisal lepi dami in na­takarju naročil naj listek odnese do njene mize. Mlada dama je z zanimanjem odvila listek na katerem je pisalo: »Spoštovana gospodična! Slučajno sem se res pripeljal z najnovejšim in najdražjim mercedesom ki trenutno obstaja, vendar imam doma v garaži še rdečega Ferrarija, na mojem bančnem računu lenari kakih sto milijonov dolarjev, da bi ga pa zaradi vas skrajšal za šest centimetrov pa tudi slučajno ne pride v poštev. Šampanjec pa lahko spijete kar sama.«

 • Share/Bookmark
 
Objavljeno v 30.01.2009 ob 08:56 in zapisano pod mix of evrithing .


21 komentarjev na “Avtobus ali kolo?”


 1. Najboljše je kolo! Definitvno! Nato avto! Javni prevoz pa samo v skrajni sili, ker kot si sam rekel, na NULI!!!111enaenaena


 2. saj je vic skoraj daljši od članka. sicer pa-pazi na biciklu in pametno vozi!!!


 3. hm hm kolo vs. bus…..Oboje ma svoje predsnosti in slabosti. Njaprej slabo vreme, kjer bus sigurno zmaga, zebe te ne, mokr nisi pridš pa pač k pridš (razn če se furaš u tastari troli, tm si pa lohka tut mokr pa premražen). Zdej poleti pa ob največji vorčini meni kolo tut ni iz razloga, da preveč zašvicam:D Bus s klimo je še usen boljši. No ja kakorkoli, vozm se pa itak z avtom :D


 4. Kolo in samo kolo! Naj bo dež, sneg ali neurje. Samo v poledici jo mahnem peš. V celem študijskem letu sem samo enkrat šel z bratom z avtom, drugače pa kolo ali peš honda. Pa imam 6,5km do faksa.


 5. Priporočam ti ogled skoraj 150ih strani na forumu o LPPju.
  http://formula.forumup.org/viewtopic.php?t=66&start=1820&mforum=formula
  Imaš direktno povezavo. Lahko pa tudi na forumu napišeš svojo težavo in ti bodo hitro odgovorili.


 6. vsak ve da je kolo najbolš ( če ne pada dež, seveda )!


 7. Se strinjam – kolo je daleč najhitrejše prevozno sredstvo za vožnjo po mestu. Gre tudi po mrazu, če dežuje pa je avtobus še vedno bolši. Morš pa res na kolesu vedno bit pozorn na druge, ker nikol neveš kje se bo kšn bedak postavu in ti zapru pot. V nekaterih delih mesta so pa problem tudi kolesarske – ampak mal potrpiš pa gre.

  *Drugače živim izven Ljubljane, da pridem na faks z busom rabm 35 minut (10 min za pešačenje do postaje – 20 min za vožnjo – 5 min za pešačenje do faksa), s kolesom pa rabim dobrih 20 minut pa še na bus mi ni treba čakat.

 8. kandela

  Zame je kolo najboljše prevozno sredstvo v Ljubljani. Edini minus je to, da moraš biti zelo pozoren na ostali promet (na tiste kolesarje, ki ne vedo, da se ni ravno pametno voziti po nasprotni strani, še posebej pa ne prenašam tistih, ki se vozijo v nasprotni smeri vštric in SPLOH NISO pozorni na ostalo dogajanje okoli sebe; paziti moraš tudi na prečkanje v križiščih in na vse pešce, ki še vedno niso dojeli, da se hodi po pločnikih oz. da je treba biti pozoren na kolesarje, ko se iz kakršnegakoli razloga znajdejo na kolesarski).

  Drugače se pa ne strinjam, da je mesečna za bus draga. Mogoče navadna, delavska. Vse, ki imajo pa popuste, so pa daleč stran od “drage”. Samo za primerjavo … Avtobus iz Bohinja do LJ stane 7,20 evra.
  Pa srečno! Peš, na kolesu ali na avtobusu …


 9. kaj ti bo torba če maš kolo


 10. trola… preden grem od doma pa vedno pogledam na Telargo (wbus v google), kjer ti pač sporoči, imajo namreč GPS oddajnik, kjer se trola nahaja in kdaj pride na tvojo postajo. :)


 11. Odličen vic;)))


 12. po centru hodt je men osebno še najbolš peš
  kar se pa ”dragih” mesečnih tiče..k boš daju 90€ usak mesc se pa pr men oglas..


 13. Najbolš je z avtom!!!
  potem pride na vrsto trola, potem pešačenje, s kolesom pa nisem še nikoli šel, tako, da za kolo ne morem reči.

  @Lenčka: se strinjam ja … teli naguzeni prešvicani primestni avtobusi so res predragi (avto ;) )

 14. vetervlaseh

  vesel bodi da imaš tako blizu do šole… :D
  jaz druge izbire kot je avto ali v izrednih primerih avtobus itak nimam… pa še do avtobusa moram nekako prit… razen če bi vsal še kakšno uro prej… pa že tako vstanem kar zgodaj…

 15. mjedved

  Komaj čakam, da pritovorim še moj bicikl v Lj, ki pa bo žal opcija samo v kolko tolko solidnem vremenu, kot si rekel. Drugače pa sem navdušena nad LPPjem, ker je v Mariboru stanje še huje, verjemi. Tu mi gre avtobus ziher na kakih 8-10minut v mojo smer čez dan, v mariboru je najpogostejša linija na 15minut. In ta ne gre v moj kraj. Moj avtobus vozi na 1h20min, pa še to ne vedno.
  kakorkoli, drugače pa ful podpiram mestni prevoz, kakršenkoli že je, vse samo ne avtov v centru, razen če ti je avto edina opcija (živiš predaleč recimo..). in ja, mega poceni so mesečne nalepke, žal je tako. v mariboru je mesečna karta komaj kaj cenejša, pa usluge, ki jih za to ponujajo dosti slabše…no worries..ljubljana je za zdaj še super porihtana.

 16. andraz182

  Heh, zanimivo … Eni za kolo, drugi za bus. Zaenkrat gre kolo, ampak glede na tale sneg, bo zdaj prevladal bus :D


 17. Js sm se dons od postaje “Bolnica” do posteje “Klinični Center” cca. 1km stran ane? pelu prbližn .. 40-50min ;) tko da .. peš bi pršetu po mojm do šole pa še nazaj če bi hotu .. sam je biu pa topu bus .. pa meu sm opravičilo da me ni blo na angli prvo uro :D


 18. ne-zdaj pa angle ne boš znou


 19. kaj je to angla ? :D


 20. bil nekajkrat v ljubljani, slišal tudi o njenem prometu, se peljal nekajkrat z avtobusom…

  prvič:
  ne morem razumeti, kako sploh kdo pomisli, da bi se po cebtru vozil z avtom, ko pa kolone le-teh stojijo čez 3 semaforje z zeleno lučjo. “vožnja” z osebnim avtom sestoji: 90% iz stanja in 10% dejanske vožnje. in pri tem vsak avto puha svoj co2 in drugo nesnago v zrak. tudi sam sem enkrat potreboval tričetrt ure, da sem iz središča sploh prišel do ringa.

  drugič:
  nekaterim znancem in prijateljem so v tej klepromanski ljubljani ukradli tudi več koles (do tri). če bi imel kak dober bicikel, bi me to stalo, če pa bi iz odpada privlekek eno kripo pa bi bilo tudi škoda. kazni za tatvine so simbolične, policijski nadzor pa slab. če bi bilo obratno in bi policisti ujeli in finančno obrali nekaj barab in bi ljudje ugotovili, da se krasti ne izplača, bi bil bicikel verjetno najhitrejši in še zdrav za tistega, ki ga poganja. tako pa…

  avtobus!
  vozovnico ali žeton je malo otežje ukrasti kot kolo. če pa ga že zakleneš pa ti baje luči dol poberejo ali pa ga polomijo. avtobus gre vsake 10 minut ali še pogosteje (v glavnem), na internetu pa obstaja celo stran, ki “napove” čas prihoda določenega avtobusa na določeno postajališče.

  na tem mestu bi še predlagal, da bi na postajališčih imeli posebne displeje, ki bi kazali čas (v minutak) do prihoda določene linije – kdor je bil kaj v gradcu na avtobusih, tramvajih, ve, o čem govorim.

 21. klemenix

  Jaz tudi pravim, da je kolo 1A. S kolesom grem tudi če je dež. Peš grem le, če je huda poledica oz. je na pločnikih sneg. Prvo leto eštudija sem stanoval v gornji Šiški in do centra je kar dolga. Parkrat sem šel s trolo, nato pa sem dobu kolo in od takrat dalje se s trolo nisem peljal. Da moja odločitev za kolo ni bila napačna je bilo tudi to, da sem nekega jutra ustal in se opdravil na faks (iz šiške na vaje, ki smo jih imeli na FKKT). Zunaj je malce rosilo in že res razmišljal, da bi šel s trolo, a na koncu sem šel s koleosm. Od doma sem štartal povsem hkrati s trolo. V prvem križišču me je resda prehitela, a na koncu sem bil na cilju veš kot 10 minut pred trolo.

  Vožnja s kolesom pa niti ni utrudljiva, med vožnjo lahko opazuješ lepe punce, svet okol sebe pač…
  Vsekakor pa ne razumem sošolcev s faksa, ki se na faks vsak dan pripeljejo z avtom, čeprav imajo nekateri do faksa manj kot 20min hoje. Namesto vožnje z avtom in živciranja v največji prometni gužvi grem raje peš na faks in še desetrat tečem okol njega. :)Komentiraj


h1

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !