Mobitel si je izmislil eno najboljših reklam. Itak


h1 15.07.2008

Saj verjetno poznate Mobitelovo reklamo »Itak«, kajne? Itak. No, če je ne poznate … Sicer sem že pred časom objavil kakšno sliko iz te zbirke, vendar vseeno. En lep primer:

porini.jpg

No, takole si je Mobitel zamislil reklamne panoje, oglasna sporočila, televizijske reklame, še celo na sladkorčkih pri kavi je ta logotip. Ne moreš ga zgrešit, povsod so tele zanimive pojave, ki zares očarajo s simpatičnostjo in predvsem izvirnimi mislimi. Kjerkoli že sem, pa če vidim velik oglasni pano v centru mesta ali pa le kakšen cukr z napisom »Posladkaj se. Itak«, čisto vedno se nasmejem. Ne vem zakaj in kako, vendar osebno mislim, da je Mobitel zares zadel v polno. Mislim, da je kar nekaj tvegal s tole reklamo, kaj bi bilo le če se mu ne bi obrestovalo … Par milijonov evrov v luft?

No, to verjetno ravno ne, toda vseeno … Mobitel bi verjetno imel izgubo. Ali pa tudi ne, nevem. Pa to so že druga vprašanja, to sploh ni pomembno, ker takšnega scenarija pač ni bilo. Mobitel je s to promocijo zares zadel v črno.

Zanima me edino to … Če mogoče kdo ve, pa mi lahko pojasni in odgovori … So te misli v oblačkih, ki se povsod pojavljajo napisali strokovnjaki oz. modni oblikovalci ali kakorkolisejimpačžereče ali so bile to kakšne izvirne misli drugih ljudi? Če se prav spomnim je bilo dolgo časa nazaj kar precej popularno to, da si lahko pri Mobitelu naredil strička, pa še zraven nekaj napisal, potem so ti pa to sprintali na majico, pa si bil frajer. Ali nekaj podobnega? Saj sem že pozabil, samo me zanima kako točno so že to začeli … Mogoče kdo ve? Kdo, ki dela pri Mobitelu mogoče?

p.s. Aja, pa ne mislit, da delam kakšno posebno reklamo za Mobitel. No ja, lahko bi se reklo da jim, že naslov je tak … (Mobitel, Mobitel … Jaz vam reklamo, vi pa meni kakšen mobi, ane ;) ? ) … Ampak vseeno, sam sem še vedno pri SiMobilu, saj mislim, da je še vedno najcenejši mobilni operater (kljub temu, da se govori, da bo sedaj prišla vladavina TušMobila. Jaz ne verjamem, prisegam na SiMobil), naročnine nimam ravno pretirano visoke, tako da sem z njimi kar zadovoljen. Bom kar ostal pri SiMobilu. Ampak če bi imel SiMobil kakšno dobro reklamo tudi ne bi nič škodilo :P

In kaj Vi pravite o tem? Se vam dopade tale reklamna akcija? Pokomentiraj spodaj. Itak.

—————————————————————————————————————–

no. 137:

V šoli so imeli učno uro biologije. Učiteljica biologije stopi v razred in za globokim iz­rezom ima zataknjeno rožico. Učencem je takoj postavila vprašanje. »No otroci, s čim se hranijo rožice?« Janezek, ki sedi v prvi vrsti, takoj dvigne roko in odgovori: »Z mlekom, tovarišica.« Učiteljica ga takoj popravi: »Ne Janezek, rožice se hranijo z vodo.« Janezek malo čudno pogleda in reče: »U madonca ima pa dolg pecelj.«

 • Share/Bookmark
 
Objavljeno v 15.07.2008 ob 12:30 in zapisano pod mix of evrithing .


26 komentarjev na “Mobitel si je izmislil eno najboljših reklam. Itak”

 1. cyco

  Mobitel ma Itak enega najboljših oglaševalskih teamov v Sloveniji (Agencija 41).

 2. čebelca

  o ja tele reklame so kul itak :D


 3. kakor jaz opažam igra mobitel pogosto na neke stare fore. tale “itak” pogruntavščina je verjetno stara par let. podobno je bilo s tisto kampanjo, kjer so uporabljali te internet/sms okrajšave tipa wtf. spet leta stara fora. kar jaz pogosto opažam pri mobitelu je to, da preprosto igrajo na neke fore, ki jih ustvarja družba, predvsem mlajša generacija, skratka copycats. meni osebno se zdijo otročji in debilni, ampak ne vem, morda pa to med njihovo ciljno publiko pali. poseben problem pa je še to, da mobitel nikakor ni tako “sproščena” in “cool” firma, kot se skuša predstavlja preko teh obsceno populističnih reklam.

 4. cyco

  nimiy, nobena večja slovenska firma nima jajc pobrati nekaj iz ulice in vkorporirati v svoj imidž. Vse se krčevito oklepajo preverjenih for in se tresejo ko jim omeniš kako out-of-the-box ali celo kontroverzno idejo. Zaradi sivih glav je naše oglaševanje v podnu. Skrajni čas je, da se zamenja generacija v vodilnih kadrih, ki bo dala prosto pot kreativi.


 5. zame kreativa pomeni ustvarjati nekaj, kar se potem prime ulice in ne obratno. osebno tudi mislim, da za to, da pobiraš z ulice ti ni treba imeti jajc, ampak moraš biti povsem brez idej, oziroma verjeti, da lahko kot ogromna firma nekega povprečnega mladostnika prepričaš, da ga štekaš in da sta si lahko na ti, kar se mi zdi bizarno. kaj pa dejansko mobitel dela za to generacijo, ki jim tako piha na dušo, razen tega, da imajo v večini višje cene od konkurence pa še verjetno veliko več arogance? zame izpadejo fake in posiljeni. recimo pomisli na fruc. povsem ista fora, s to razliko, da so si jo pač sami izmislili. ali pa pred leti so simobilovci imeli to kampanjo za orto paket, s katero so recimo starejšo generacijo nagovarjali naj si kupijo mobilne telefone in spet postanejo “mladi”, oziroma so na nek način mobilni telefon propagirali kot nekaj, s čimer lahko starejša generacija nekako komunicira z mlajšo, ohranja nek stik. saj ne rečem, da s tem, kar počnejo niso opazni, kar je na koncu koncev najbolj pomembno, ampak mene osebno s takim pristopom ne prepričajo in to, da nisem odjemalec njihovih storitev tudi ni naključje.

 6. cyco

  S prvim stavkom se popolnoma strinjam. Je pa treba vedeti, da se kreativni proces prične v vsakdanjem svetu, tudi na ulici. Originalne ideje se kreirajo v podzavesti kot nekakšen miks videnega in občutenega, se pravi kot odraz okolja v katerem se giblje kreativec. In če je dobra ideja posledica neke že vpeljane urbane ideje, se tega ne sme zameriti.
  Ampak mislim da sta v tej debati najina aspekta drugačna. Ti gledaš iz aspekta firm ki oglašujejo, jaz pa iz aspekta kreative, ki se trudi zadovoljiti naročnika.


 7. @cyco: mobitel ze dolgo nima vec agencije 41.. ima pa publicis.. in ajax studio :)


 8. tele debate so pa že kar precej strokovne. cool


 9. Jaz pa mislim, da si Mobitel kot velik monopolist
  na trgu lahko privošči takšne oglase, ki pa
  niso pretirano izvirni. Če bi imeli na slovenskem
  trgu normalno razvito mobilno telefonijo,
  konkurenčno, bi bolj spoštovali odjemalce in jim
  ne bi prodajali pokvarjenih telefonov, ki so za
  povrhu precej dragi. Da ne omenjam nategovanje
  klientov z naročninami, kjer se zavežeš, da boš
  dve leti pridno plačeval, v zameno pa ti ponudijo
  nekaj let star telefon. In povrhu se hvalijo, kako
  dobre oglase delajo! Bolj kreativno ekipo dobiš,
  ko moraš resnično pljuniti v roke za pridobitev
  kupcev in premisliš, kam boš vtaknil vsak evro.
  Hvalijo se pa, kot da bi bili edini na svetu.


 10. Te reklame so nekaj najbolj odvratnega in so po moje en slab poizkus, da bi naredili neko x idejo kul. Se ne spomnim vsecne reklame za mobitel do sedaj.


 11. Mobitel ma vedno najboljše reklame.


 12. meni se a zdijo vse reklame pri Mobiju fuul dobre .. za razliko od ostalih, ki pa so otročje. Če pogledate vse reklame, ki so jih meli vsi, je imel mobitel dobre. Res je ta Itak malo otročja, ker so ti logotipi, samo poglejte druge reklame .. recimo tisto “najmočnejše vezi so tiste, ki jih ne vidimo” al pa one božične :D hja…. res dobre reklame
  tistim, ki pa se zdijo te reklame slabe .. pa js ne vem, ka vam je pol všeč, če to ne (očitno vam ni nč všeč in se nad vsem pritožujete) :) )

  MOBI RULES !!! :P


 13. http://www.3delavnica.com/portfolio/Sigmund/

  Poglej priloženi link. To je avtor likov za itak.

  Lp.


 14. reklama ne vpliva na moj izbor operaterja in nakup telefona, tko da…


 15. Jz pa morm priznat da mi drgač mobitelove reklame niso všeč… Čeprov tale itak zadeva je kul ja :) Sam drgač mi pa ni ql k majo take temne odtenke. Simobil mi je všeč k majo to lepo živo zeleno barvo. No ja, pa tudi sicer sm pri simobilu, bolj ugodno + zvesta od začetka k so mel pokritost tm nekje 40% Slo lol


 16. Reklama mi ne ugaja, sporočilo je, kakšno že? Sicer pa je namenjena očitno samo zelo mladi ciljni skupini. No, za grafikami ni nič narobe, ampak to nič ne pomeni, saj niso posebno izvirne.


 17. grozljivo debilna reklama… agresivna, zoprno kričeča, predvsem pa niti približno kul.
  najbolj smotano pa se mi zdi, da propagirajo angleške izraze kot so OMG, WTF… a ni to že vsaj pet let za nami? noro “IN”, res… :s


 18. aha… še to – stare mobitelove (agencija 41 + tomaž gregorič) so vsaj imele neko kontinuiteto -> iz tega je sledila prepoznavnost in “navajenost” – posledica je bila, da si TAKOJ vedel, da gre za mobitel. na nek način skoraj sublimirano sporočilo – ošvrknil si reklamo, ime “mobitel” pa se ti je vsedlo v spomin.

  tole zdaj pa… razumem, da mora vsaka firma ozveževat marketing, samo tole ni evolucija, ampak obrat za 180° v neko čudno smer… pravzaprav ciljajo na simobilovo publiko, zanemarjajo svojo staro (tiste, ki prisegajo še na kaj več kot samo ceno)…

  da ne rečem, da me kot arhitekta glava boli od nagravžnih jumbo plakatov – predvsem tisti mastodont na bavarcu… brezveze, res…

 19. Človek

  Ta kampanja je fenomenalna. Ni kaj preveč govoriti o tem, od kod je vzeto , ker je prav vzeto. Ciljati na neko ˝skupnost˝ pomeni komunicirati z njimi v njihovem jeziku. Poleg same komunikacije uporabiš še koncept soustvarjanja (mišljeno na posamezne like), ter seveda ˝popularen˝ slogan. Se pravi osnova je pokrita (čustveni vidik poistovetenja), slogan že v zavesti (iz podzavednega vsakdanjega) ter ˝kul kvaziretostrip˝ variacijo, ki je blizu mladim. Kdorkoli stoji za kampanjo, ve kaj dela… Mobitel pa seveda nikoli ni slovel po izvirnosti, temveč po kopiranju. Konec koncev niti ne gre za podjetje, kjer je kreativa dejansko močno potrebna. Kreativo bi zahteval od drugih podjetij, tudi modnih, ki obstajajo v SLO.


 20. Na začetku je bila meni osebno ta reklama ena izmed najboljših, potem pa večkrat, ko sem videl te like, večkrat ko sem bral ta brezpomenska sporočila, ki nimajo nikakršne zveze z mobitelom, bolj mi je šla ta reklama na živce in sedaj je ne prenesem več. Dobro, da so počitnice, da se mi in treba s trolo vozit čez bavarca.

  *Sonja hvala za link


 21. Meni te mobitelove reklame tud niso, kaj preveč všeč. Čeprav sem mobitelov pristaš. Osebno mi pa najbolj odgovarjajo reklame na način od BUDL-LIGHT un ameriški pir. Ti imajo res take reklame, da se nasmejiš, poglej na youtub-u kakšen primer.


 22. he ekork jst vidm mas to zdele rekord iz komentarji

 23. rockstar

  Mobitelove reklame so daleč, daleč pred vsemi. Res so dobre. :)

 24. andraz182

  @jurekutos: Jap, bi se lahko temu tako reklo :D

 25. sakir

  umetnost je prežvečeno foro, itak, teli strički in tetice pobrat z ulce in jo folku na ulci, k se jo je spomnu, prodat nazaj.
  mobitel zna, tut ostale reklame so kul

  ampak najbl carska je na zadnmu delu enih par trol, ušel ti je avtobus. itak :D

 26. turbofolker

  itak :lol:Komentiraj


h1

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !